Deze drie makkelijk te voorkomen fouten maken veel mensen – beginners en ‘experts’ – in hun video’s op Instagram Stories. Ik schrijf Stories, omdat ze zo populair zijn en ik deze fouten daar zoveel zie. Maar eigenlijk gelden deze specifieke drie zaken algemeen voor video. Tijdloze principes dus, die jij keer op keer kunt inzetten. Lees verder voor de drie veelgemaakte videofouten én de simpele oplossingen.

Liever beeld erbij? Bekijk de video
… Of scroll verder voor de blog

Meer video’s als deze online business en zelfontwikkeling zien? Abonneer je op mijn kanaal.

FOUT #1: Naar jezelf kijken in plaats van de kijker

 

Stel je een diner in een restaurant voor. Jij wilt contact maken, maar je “gesprekspartner” kijkt constant de andere kant op. Hij pakt een spiegel en gaat tegen zichzelf praten. Checkt z’n haar. Hoe komt deze persoon op je over?

Dit is precies het effect wat je krijgt als jij een Story / video opneemt en niet in de lens kijkt. Vooral beginnende videomakers doen dit veel. En influencers. Of gewoon mensen die wel heel overduidelijk graag met zichzelf bezig zijn, zoals je “gesprekspartner” in het restaurant.

Deze persoon op Tumblr vindt de gewoonte om niet in de lens te kijken ook irritant, en wijdde er een hele pagina aan.

Kijk je af en toe naar jezelf op je camera of telefoonscherm om zaken als compositie te checken: prima. Het ding is dat de meeste mensen die zo naar zichzelf kijken, dit niet doen omdat ze bezig zijn met of de omgeving goed in beeld komt. Ze zijn bezig met zichzelf. “Oh zit mijn haar 2 cm anders dan normaal? Wat gaan mensen vinden van mij?”.

Videoangst overwin je onder andere door te stoppen met zo bezig zijn met jezelf. Focus op je kijker en het overbrengen van je boodschap. Dat gaat een stuk beter als jij een gesprek aangaat met je kijker, en niet met jezelf.

OPLOSSING: Kijk in de lens. Check je haar, compositie en andere video essentials voor de opname. Focus je daarna op het gesprek dat je wilt voeren met de persoon aan de andere kant van de lens.

FOUT #2: Dode seconden aan het begin

 

Ken je dat, Stories waarbij mensen pas na een aantal seconden doorhebben dat de camera al loopt? Of lees je dit en denk je: “Oeps, dat doe ik ook.” Eigenlijk verwelkom je mensen dan op je netwerkfeestje met een ongemakkelijke stilte, in plaats van een uitgestoken hand.

Dat terwijl mensen een beperkte aandachtsspanne hebben. Niet die van een goudvis schijnt, al is dat een populaire neuromythe. Breinexpert Mark Tigchelaar vergelijkt de hoeveelheid informatie die dagelijks op ons afkomt met de inhoud van  174 kranten. Wil je echt dat die paar dode seconden in dat informatiegeweld de eerste indruk vormen van jouw verhaal?

Dit voorkom je ook weer makkelijk. Begin alvast met praten en druk dan op RECORD – als een paar woorden ontbreken in je Story is dit niet altijd storend. Dit zie je vlogger Casey Neistat ook doen in zijn video’s. Zie het als een soort cliffhanger. Je brein is knap genoeg om die gaten op te vullen :). En: met ondertiteling kun je de ‘ontbrekende’ informatie ook opvangen. 

De andere oplossing, een meer gangbare: knip die paar dode seconden er gewoon even uit. Duurt een paar seconden, maar beter dan dat het je kijkersloyaliteit kost omdat mensen afhaken.

Op mijn telefoon gebruik ik voor het bijknippen van mijn Stories de app InShot. Die app is sowieso een aanrader voor montage van video’s op je mobiel.

Oplossing: Respecteer de tijd van de kijker. Knip de nietszeggende seconden eruit, zeker aan het begin.

FOUT #3: Te veel boodschappen in één proppen

Je vindt de moed om Stories op te nemen. RECORD button… en dan… verbale diarree. Geen touw vast te knopen aan wat je zegt. Gewoon laten lopen maar (de camera), want je hebt geen zin om het overnieuw te doen. Blijkt dat er wel héél véél mensen onderweg afhaken. Shit, je hoofdboodschap zat ergens middenin!

Een goede skill om jezelf te leren: “oprolbaar” praten. Zorg dat mensen je belangrijkste boodschap direct zien – dus kernboodschap aan het begin. Haken ze onderweg af, dan pakken ze in ieder geval de kern mee. Wil je meer informatie geven, begeleid mensen, neem ze aan de hand mee, en geef aan wat ze kunnen verwachten. Of trigger met een teaser die mensen nieuwsgierig genoeg maakt om verder te kijken.

In de YouTube-versie van deze blog geef ik een voorbeeld van hoe je je hoofdboodschap opknipt als je meerdere producten wilt promoten.

OPLOSSING: Praat oprolbaar, trigger met teasers, en knip je hoofdboodschap op.

YOUR TURN!

 

Welke van de bovenstaande 3 fouten maakte jij in je Instagram Stories? No judgement. Ik oefen zelf ook iedere dag weer. Precies wat ik je aanmoedig ook te doen :-). Na vandaag maak je deze fouten in ieder geval niet meer, en heb je alweer een voorsprong op alle mensen die ze nog wel maken.

Veel oefenplezier!

 

Persoonlijke (video)tips nodig?

Gerieke,

Madame MarCom

Melding ontvangen van nieuwe blogs?

Melding ontvangen van nieuwe blogs?

Schrijf je in. Blijf op de hoogte & ontvang een handig overzicht van nieuwe content.

Dank voor je inschrijving! Je krijgt nu meldingen van nieuwe content. Voeg hi@madamemarcom.nl toe aan je contacten om niets te missen.