We vinden het maar wat belangrijk in onze westerse wereld: jezelf laten horen. Als introverte Twentse – geboren en getogen in een conservatieve calvinistische omgeving, en gezegend met een stem die van nature weinig decibelniveau produceert – worstel(de) ik daar mee. In deze blog: hoe een meisje als Madame haar stem ontdekt, en hoe dat jou ook kan versterken.

Ik groeide op binnen een gelovige gemeenschap. Met strenge kaders. Waarbinnen je – vooral als (jonge) vrouw – ‘bescheiden’ moest zijn. Niet opvallen. Rokje tot óver de knie. Hoed op niet voor de sier, maar als ‘teken van onderwerping aan gezag’. Je mocht best wat zeggen. Zolang het klonk als dat wat je door luidsprekers hoorde vanaf de kansel. “Je bent slecht en moet niet denken dat je ertoe doet,” zei het blikvormige geluid tegen een klein meisje op een veel te harde kerkstoel. Opgaan in de massa was een deugd.

Volgens het managementboek

Als beginnend twintiger klopte ik het collegebankstof net van mijn blazer, en hoorde ik op de werkvloer andere stemmen. Volgens managers in een mooier pak dan ik moest ik “mezelf laten zien”, “mijn werk claimen” en “anderen niet met de eer laten strijken”. En ook favoriet (wie kent ‘m niet?): “Jezelf positioneren binnen de organisatie”. 

Een beetje elleboogwerk hier en daar, competitiedrang onder ‘collega’s’. Ach, goed voor de “bedrijfsdynamiek”. Eén manager zei dat ze me een keer bewust rot behandelde omdat ik als enige van het team nog niet had gehuild en ze ‘wilde zien of ze me kon raken’. Zodat ik uit mijn huls van zelfbeheersing zou knappen, en laten horen wat ik écht vond. 

Een managementboek met die teamspirit-tip gaat niet op mijn leeslijst. 

Bezighouden met mijn eigen ‘positie binnen de organisatie’ vond ik enorme tijdverspilling. Sprak mijn werk niet voor zich? 

Langzaam merkte ik dat 99% van de managers ook helemaal niet mijn stem wilde. Ze hoorden vooral graag dat ik het klinkend met hen eens was.

Versterken

In de afgelopen maanden vervaagden stemmen uit het verleden naar de achtergrond. In mijn thuiskantoor vond ik rust. Luisterde ik naar mijzelf. En iedere dag ontdek ik meer dat het laten horen van je stem zo gek niet is. Als je de juiste input maar vindt, en zelf aan de volumeknoppen draait. 

Binnenkort start ik daarom met een podcast voor Madame MarCom. Eén waarmee ik mijn eigen stemgeluid wil versterken én dat van anderen laten horen. Geen ellebogenwerk. In mijn ondernemerswereld is er genoeg ruimte voor eigen stemgeluiden die elkaar versterken. Vind ik een veel leukere “bedrijfsdynamiek”

Stay tuned.

Gerieke,

Madame MarCom

Melding ontvangen van nieuwe blogs?

Melding ontvangen van nieuwe blogs?

Schrijf je in. Blijf op de hoogte & ontvang een handig overzicht van nieuwe content.

Dank voor je inschrijving! Je krijgt nu meldingen van nieuwe content. Voeg hi@madamemarcom.nl toe aan je contacten om niets te missen.